Tips om parasietenbesmetting te voorkomen
- 25 jun. 2019
Iedereen weet zo langzamerhand wel dat parabenen onveilige chemische conserveringsmiddelen zijn die in verband worden gebracht met het veroorzaken van o.a. borstkanker. Ook cosmeticafabrikanten weten dat de consument hiervan op de hoogte is en daarom worden er tegenwoordig veel producten op de markt gebracht die “parabenenvrij” zijn. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er in plaats van parabenen andere chemische conserveringsmiddelen worden gebruikt, die ook niet veilig zijn. De meest gebruikte vervanging van parabenen is phenoxyethanol. Maar pas op: ook deze stof is niet veilig en wordt op grote schaal toegepast, zelfs in eko producten!
Wallen onder de ogen zijn een teken van afvalstoffen en/of uitdroging (vochtgebrek). Afvalstoffen moeten eigenlijk ontgift worden door de lever en daarna uitgescheiden worden door onze uitscheidingsorganen. Als dat proces te traag gaat, kan je wallen onder je ogen krijgen. Wat kan je ertegen doen:
Uit laboratoriumtesten blijkt dat veel tieners vervuild zijn met chemicaliën die voorkomen in cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten. Environmental Working Group (EWG) deed een onderzoek onder meisjes tussen de 14 en 19 jaar en vond in alle ingeleverde urine- en bloedmonsters kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen afkomstig uit cosmetica en verzorgingsproducten.
Natuurlijke zonnebrandmiddelen maken gebruik van minerale zonnefilters zoals titanium dioxide en zink oxide. Als deze deeltjes heel fijn gemalen worden en kleiner zijn dan 100nm is er sprake van nanodeeltjes. Fabrikanten gebruiken nanodeeltjes om ervoor te zorgen dat het product geen witte waas op de huid achterlaat. Nanodeeltjes zijn echter zeer schadelijk voor onze gezondheid. Ze kunnen o.a. DNA-schade en kanker veroorzaken.
Uiteraard verkopen wij geen producten die nanodeeltjes bevatten. Onze zonnebrandmiddelen van Purenuffstuff en Mexitan Tropical Sands bevatten (ongecaote) deeltjes die groter zijn dan 100nm en kleiner dan 200nm en zijn dus absoluut nanovrij. Deze deeltjes zijn groot genoeg om op de huid te blijven liggen en niet te worden opgenomen (dus veilig), maar klein genoeg om niet overdreven zichtbaar te zijn en slechts een vaag wit waasje op de huid achter te laten.
Maar let op: er zijn “natuurlijke” en biologische zonnebrandmiddelen van bekende merken die wel nanodeeltjes bevatten en dus niet zonder meer veilig zijn.
Castorolie, of wonderolie zoals het ook wel genoemd wordt, heeft vele toepassingen. Wist u bijvoorbeeld dat het gebruikt kan worden om wenkbrauwen die te dun zijn geworden door teveel epileren weer voller en dikker te maken? Heel simpel door het elke avond na het reinigen van het gezicht op de wenkbrauwen aan te brengen en de hele nacht in te laten werken. Na 3 maanden is het effect zichtbaar. U kunt ditzelfde toepassen op te dunne wimpers en hoofdhaar. Castorolie bevat ricinolzuur dat een natuurlijke antibacteriële en schimmelwerende werking*. Het kan voorkomen dat bacteriën of schimmels de haargroei remmen. Castorolie is tevens rijk aan omega 9 vetzuren. Die voeden het haar, de haarfollikel en de huid eromheen. Castorolie wordt diep door de huid opgenomen en voedt zo ook de poriën en de follikels die haren produceren. Overige toepassingen van castorolie zijn: tegen geïrriteerde, jeukende huid, pigmentvlekken, wratten, littekens, schrale lippen en dunne wimpers.
Enkele weken geleden stond er in de krant dat 85% van alle vrouwen cosmetica gebruikt die over de t.h.t. datum is. Voeding die over de t.h.t. datum is, zal niemand meer in zijn mond stoppen, maar bij cosmetica zijn we ons minder bewust van het feit dat het product bedorven kan zijn en gezondheidsklachten kan veroorzaken. Circa 60% van wat je op je huid smeert, kan namelijk door je huid wordt opgenomen en in je bloedbaan terecht komen!
Tijd dus om ons meer te verdiepen in de houdbaarheid van je make-up en verzorgingsproducten en onze make-up tasjes en badkamerkastjes op te ruimen.
Maar hoe weet je nou of een product nog goed is of niet?