Ecodoo Zuiveringszout (sodium bicarbonaat)

Meer afbeeldingen

Ecodoo Zuiveringszout (sodium bicarbonaat)

Ecodoo, 500 gram

Natriumbicarbonaat is een natuurlijke stof en ziet eruit als wit poeder. Het is veilig en onschadelijk voor zowel de mens als voor het milieu. Andere namen voor natriumbicarbonaat zijn baking soda, dubbelkoolzure soda of zuiveringszout. Verpakt in een kartonnen voordeelverpakking van 500gr.

Natriumbicarbonaat is niet hetzelfde als bakpoeder. Bakpoeder is namelijk een mengsel van natriumbicarbonaat met een zuur zoals citroenzuur of wijnsteenzuur. Natriumbicarbonaat is ook niet hetzelfde als huishoudsoda (Driehoek fijne soda), al wordt het in de volksmond weleens “soda” genoemd. 

Hieronder volgt een aantal handige toepassingen van natriumbicarbonaat voor huis, tuin en keuken.

 

Status: Op voorraad

€ 3,41

Ecodoo, 500 gram

Natriumbicarbonaat is een natuurlijke stof en ziet eruit als wit poeder. Het is veilig en onschadelijk voor zowel de mens als voor het milieu. Andere namen voor natriumbicarbonaat zijn baking soda, dubbelkoolzure soda of zuiveringszout. Verpakt in een kartonnen voordeelverpakking van 500gr.

Natriumbicarbonaat is niet hetzelfde als bakpoeder. Bakpoeder is namelijk een mengsel van natriumbicarbonaat met een zuur zoals citroenzuur of wijnsteenzuur. Natriumbicarbonaat is ook niet hetzelfde als huishoudsoda (Driehoek fijne soda), al wordt het in de volksmond weleens “soda” genoemd. 

Hieronder volgt een aantal handige toepassingen van natriumbicarbonaat voor huis, tuin en keuken.

Vlekken 
Als vlekkenmiddel kun je een pasta van natriumbicarbonaat met water op de vlek smeren, dit even laten weken en het textiel vervolgens zoals gewoonlijk wassen.

Shampoo
Natriumbicarbonaat heeft een licht alkaliserende en mild ontvettende werking en is dan ook prima als shampoo te gebruiken. Het grote voordeel van het gebruik van natriumbicarbonaat als shampoo, is dat het de natuurlijke huidoliën die het haar verzorgen, voor het grootste deel intact laat. Daardoor blijft het haar op een meer natuurlijke manier verzorgd en beschermd. Los ongeveer 1 theelepel tot 1 eetlepel natriumbicarbonaat op in een spuitflesje met 250 ml warm water. Verdeel dit over het nog droge haar en masseer het in de hoofdhuid. Spoel goed uit onder de douche. Deze methode van wassen wordt in Amerika ook wel de “no poo”-methode genoemd (de naam is een afkorting van “no shampoo”). 

Tandpasta en mondwater
Om uw tanden te poetsen: meng een eetlepel natriumbicarbonaat met een halve eetlepel fijn zeezout en een druppeltje pepermuntolie voor de frisheid. Dep je tandenborstel in dit mengsel en poets je tanden ermee. Voor een effectief mondwatertje meng je een theelepel natriumbicarbonaat in een half glas lauw water. Spoel je mond hiermee en spuug het weer uit. Door de geurabsorberende werking van natriumbicarbonaat werkt deze methode goed bij een onaangename adem.

Deodorant
Wrijf wat natriumbicarbonaat onder je armen om geuren te neutraliseren. zie tevens onze rburiek "Recepten".

Badzout
Strooi een kopje natriumbicarbonaat in bad voor een zachte huid. Voor een fijn voetbad kun je 3 eetlepels natriumbicarbonaat oplossen in een bak met warm water. Voeg eventueel een druppeltje van je favoriete etherische olie toe. Laat je voeten hierin een tijdje weken en ontspan.

Rijsmiddel
Bakpoeder bestaat uit natriumbicarbonaat en een zure stof, zoals citroenzuur of wijnsteenzuur. Als natriumbicarbonaat met de zure stof reageert, komt er koolzuurgas vrij. Dit koolzuur zorgt ervoor dat het brood gaat rijzen. Meng natriumbicarbonaat met een beetje citroenzuur of wijnsteenzuur om uw eigen bakpoeder te maken. Voeg dit toe aan het beslag of deeg.

Geurvreter
Omdat natriumbicarbonaat zuren bindt, is het een ideaal middel om geurtjes mee weg te vangen, want de zuren worden tijdens de chemische reactie geneutraliseerd. De zuren, die in vuil zitten en dus nare geurtjes verspreiden, worden dus niet gemaskeerd maar echt verwijderd. Zet een bakje natriumbicarbonaat in de koelkast, strooi het op de bodem van een vuilnisbak of kattenbak, doe een half kopje natriumbicarbonaat in de afvoer van de badkamer of keuken en strooi het in de vaatwasser voor het wassen. Strooi een laagje natriumbicarbonaat in stinkende schoenen en op tapijt en vloerbedekking, laat het enkele dagen intrekken en klop of zuig het vervolgens goed uit. Strooi het op een snijplank, schrob en spoel af. Ook ideaal: bestrooi gebruikte campingspullen met een laagje natriumbicarbonaat, laat een tijdje intrekken en verwijder alvorens de spullen op te bergen.

Luchtverfrisser
Maak uw eigen luchtverfrisser. Meng een half kopje natriumbicarbonaat met 8 tot 12 druppels van uw favoriete etherische olie in een schoon jampotje. Prik gaatjes in het deksel en zet uw zelfgemaakte luchtverfrisser op het toilet of in de slaapkamer. Af en toe even heen en weer schudden.

Afwas en aangekoekte pannen
Vul een pan met warm water en voeg er een theelepeltje natriumbicarbonaat aan toe. Na een half uurtje intrekken zijn de pannen makkelijk schoon te maken. Schrobben met een vochtig sponsje met wat natriumbicarbonaat als schuurmiddel werkt ook prima. Voeg twee grote eetlepels natriumbicarbonaat toe aan het afwaswater met afwasmiddel voor een extra makkelijke afwas.

Toiletreiniger
Doe een kopje natriumbicarbonaat in het toilet en doe daar vervolgens een kopje azijn bij. Laat dit 10 minuten bruisen en schuimen en maak het toilet daarna schoon met een toiletborstel.

Ovenreiniger
Strooi natriumbicarbonaat op de bodem van de oven, spuit het nat met een plantenspuit met water om het poeder vochtig te maken en laat het een nacht weken. Daarna verwijderen en de oven schoonmaken. Ook kunt u wat natriumbicarbonaat op een vochtig sponsje gebruiken als schuurmiddel. Na afloop het poeder goed verwijderen met een vochtige doek.

Zilverpoets
Meng 1 deel water met 3 delen natriumbicarbonaat en poets het zilver daarmee met behulp van een doek of spons. Daarna goed afspoelen en drogen.

Matrasverfrisser
Bestrooit het matras met een laagje natriumbicarbonaat en laat het zo een paar uur liggen. Daarna het poeder met een stofzuiger verwijderen.

Ontstopper
Zorg er voor dat de afvoeren niet verstoppen door er wekelijks vier eetlepels natriumbicarbonaat in te gooien. Doorspoelen met heet water.

Mierenpoeder
Strooi een ononderbroken lijn natriumbicarbonaat om te voorkomen dat de mieren gaan waar ze niet mogen gaan. Heel vriendelijk en toch doeltreffend middel.

Ingrediënten: natriumbicarbonaat

 1. Deo Review door Ella
  Quality

  Werkt ontzettend goed als deodorant. Ik gebruik het puur. Ook gebruik ik 1 tl met 3el cocosolie en 5 dr pepermuntolie als tandpasta. (Geplaatst op 22-12-2015)

 2. alleskunner en deodorant Review door J.

  Al jaren gebruik ik dagelijks natriumcarbonaatpoeder als deodorant. Met een poederdons dep ik zo wat onder mijn armen en er is geen sprake van een geurtje, zelfs als je het eens een dag of twee dagen niet zou doen. Geeft ook geen irritaties, ik kan het iedereen aanraden om dit ook eens te proberen. Verder is dit product een 'alleskunner' en wil ik er niet meer zonder! (Geplaatst op 30-06-2015)

 3. De meest eenvoudige en effectieve deodorant die er is! Review door P

  Sinds een aantal jaren let ik op chemische toevoegingen in cosmetica. Ik begon met zelf zeep maken, stapte over op natuurlijke haarverf (en later op 'grijs' haar). Uiteindelijk had ik alleen nog mijn deodorant niet aangepast. Die zat vol slechte stoffen. Maar ja, je wilt toch fris ruiken...
  Ik begon met het maken van mijn eigen deodorant. Diverse recepten op basis van Natriumbicarbonaat en etherische olie geprobeerd.
  Tot mijn verbazing werkte het goed. Zelfs beter dan de 'echte' deodorant uit de winkel. Na verloop van tijd kreeg ik van sommige geurolie last van uitslag onder mijn oksel. De recepten werden steeds eenvoudiger; nu gebruik ik het pure poeder zonder toevoegingen. Ook dat werkt geweldig!
  Eenvoudig, goedkoop en doeltreffend. Wat wil je nog meer.... (Geplaatst op 29-06-2015)


Schrijf uw eigen Review

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

natriumbicarbonaat