Snelle levering
Morgen in huis (bestel op werkdagen voor 23:30 en op zondag voor 16:00 uur)
Eerlijke informatie & echt zuivere producten

Formaldehyde

of: methanol, methylene oxide, oxymethylene, methylaldehyde, of oxomethane
Dit is een giftig gas dat wordt gewonnen uit methyl alcohol (Zie aldaar). Het zit onder andere in nagellak, nagelverharder, desinfecterende producten, etc.
Het gebruik is in Nederland aan banden gelegd, het is bijvoorbeeld niet in spuitbussen toegestaan. In Japan en Zweden is het verboden.
Formaldehyde kan ook in producten gevormd worden door de aanwezigheid van andere chemische ingrediënten. De kans hierop is met name groot wanneer producten te warm worden of te lang worden bewaard [1].

Aangezien het wordt ingeademd is deze stof met name schadelijk voor de luchtwegen en slijmvliezen. (Het is ook aanwezig in smog, uitlaatgassen en in sigarettenrook).Daarbij kan het een branderig gevoel aan de ogen, neus en keel veroorzaken.
Verder kan het gewrichtspijn, huidreacties, allergie, depressie, hoofdpijn, pijn in der borststreek, chronische vermoeidheid, duizeligheid en slaapstoornissen veroorzaken. En het verzwakt het immuunsysteem.
Uit wetenschappelijke onderzoeken bleek dat het neuskanker kan veroorzaken. Het wordt dan ook beschouwd als carcinogeen.

Referentie:

[1] Science, 1973; 182: 1245-6; J Nat Cancer Inst, 1977; 58:409;Nature, 1977; 266: 657-8; Fd Cosmet Toxicol, 1983; 21: 607-14