Snelle levering
Morgen in huis (bestel op werkdagen voor 23:30 en op zondag voor 16:00 uur)
Eerlijke informatie & echt zuivere producten

Omgekeerde osmose

Omgekeerde osmose of reverse osmosis (kort gezegd: RO) is een techniek die oorspronkelijk is ontwikkeld voor de ruimtevaart. Tegenwoordig wordt deze techniek ook veelvuldig toegepast in de voedingsindustrie, op marineschepen, in laboratoria en ziekenhuizen, in de landbouw en voor thuisgebruik. Artsen adviseren patiënten steeds vaker om geen gewoon kraanwater te drinken en om een RO systeem aan te schaffen.

Hoe een RO systeem werkt
Bij omgekeerde osmose wordt het water door een halfdoorlaatbaar membraam geperst, dat bepaalde stoffen doorlaat en andere niet (vergelijkbaar met de halfdoorlaatbaarheid van onze huid). Het membraam heeft openingen van ongeveer 0,0002 micron waar in principe alleen water en zuurstofmoleculen doorheen kunnen. Dit levert een ppm* op van 7 tot 15 afhankelijk van de kwaliteit van het leidingwater dat wordt gebruikt. Dit filtersysteem produceert water dat bijna net zo zuiver is als gedestilleerd water. Het is een milieuvriendelijk proces waarbij het water wordt gereinigd zonder dat er chemische stoffen worden toegevoegd.
Bij sommige natuurwinkels kunt u water kopen dat gezuiverd is door middel van omgekeerde osmose: u vult zelf uw jerrycan bij de Waterwell in de winkel. Dit water kost 25 cent per liter.
U kunt ook zelf een osmose-apparaat aanschaffen en onder uw gootsteen monteren. Dit systeem heeft nauwelijks onderhoud nodig (het membraam is zelfreinigend) en u heeft uw aanschaf in korte tijd terugverdiend. Een liter water kost u nu nog maar een paar cent en u heeft te allen tijde zuiver water. Een goed osmose-apparaat, bevat bovendien naast het osmose membraam ook een koolstoffilter en een hogedruk pomp. Deze hogedruk pomp is nodig omdat de waterdruk in Nederland te laag vrij laag is. Door toevoeging van een pomp aan het RO systeem, wordt het water nog effectiever gereinigd (de ppm daalt) en heeft u meer druk op de kraan wat het gebruiksgemak aanzienlijk vergroot. Nadeel van een RO apparaat is dat het moet worden ingebouwd in het gootsteenkastje en er een gaatje voor een apart kraantje meot worden geboord in het aanrechtblad (tenzij u een aparte driewegkraan aanschaft). Als u liever een apparaat wilt dat niet hoeft te worden ingebouwd, raden wij een water destilleerkan aan.

*ppm staat voor parts per million; oftewel het aantal vervuilende deeltjes per hoeveelheid water.