Haarverf info & tips

Vrouwen die hun haar verven nemen onopzettelijk een gevaarlijk risico. Er is weinig tot geen regulering vanuit de regering en onderzoek naar de veiligheid van haarverfproducten komt slechts langzaam op gang. Echter, iedereen weet dat haarverf gevaarlijke chemicaliën bevat (bijvoorbeeld synthetische kleurstoffen op basis van koolteer), alleen de geur van de meeste haarverfproducten verraadt al dat het hier niet om een natuurlijk en zonder meer veilig product gaat. Er wordt te weinig rekening gehouden met het feit dat onze huid, dus ook onze hoofdhuid een groot deel van de daarop aangebrachte stoffen onbedoeld in zich opneemt en aan het bloed afgeeft. Daarbij komt nog dat de natuurlijke beschermingslaag van de huid, die moet voorkomen dat zulke ongewenste chemicaliën worden opgenomen, aangetast wordt door diezelfde chemicaliën, waardoor er nog meer naar binnen dringen. Zeker bij een product als haarverf is dat een gevaarlijke zaak, aangezien het enige tijd moet intrekken en niet zoals bijvoorbeeld shampoo direct wordt uitgespoeld.

Verhoogd risico op kanker
Vrouwen die hun haren verven met donkere kleuren haarverf verhogen het risico dat ze kanker krijgen. De FDA geeft toe dat stoffen die kanker veroorzaken aanwezig zijn in tijdelijke en permanente haarverven. Vrouwen die 20 jaar of langer donkere kleuren haarverf gebruiken hebben 4 maal zoveel kans op kanker dan vrouwen die hun haar niet verven of lichte kleuren gebruiken, zo bleek uit een uitgebreid Amerikaans onderzoek uit 1994 van 'the American Cancer Society'.

Zo wordt het gebruik van tijdelijke en permanente haarverf in verband gebracht met een verhoogd risico op de ziekte van Hodgkin, leukemie en borstkanker (borstkanker is vandaag de dag de nummer één doodsoorzaak onder vrouwen in Nederland). Onderzoek onder kappers wees uit dat zij grotere kans hebben op het krijgen van blaas- en andere soorten kanker. Ook werd geconstateerd dat kinderen waarvan de moeders haarverf gebruikten vlak voor de conceptie of tijdens de bevalling tien keer meer kans hebben op dergelijke ziektes dan wanneer de moeder deze producten niet had gebruikt. Het meest gevaarlijke is het ingrediënt phenylenediamine. Deze stof is zeer irriterend en kan zelfs blindheid tot gevolg hebben als het in de ogen komt.

Het veilige alternatief
Gelukkig is er ook goed nieuws. Henna is een volkomen veilig alternatief. Het is een natuurlijk product gemaakt van tot poeder vermalen planten en bladeren. Henna heeft ook het voordeel dat het het haar verzorgt en gezonder maakt. Dit in tegenstelling tot conventionele haarverven die het haar sterk uitdrogen en broos maken (ook al lijkt het alsof het haar er direct na het verven gezonder uitziet, u betaalt op den duur altijd de prijs van droog en beschadigd haar).
Denk bij Henna niet meteen aan de bekende oranje rode kleur; tegenwoordig is deze plantaardige haarverf verkrijgbaar in alle kleuren: van lichtblond tot zwart. (Bijvoorbeeld van het merk Light Mountain Natural of Sante). Plantaardige haarverf is helaas niet altijd 100% grijsdekkend (de grijze haren blijven meestal iets lichter van kleur dan de niet grijze haren), maar ook daar hebben wij een oplossing voor: Color the Gray van Light Mountain Natural (klik hier voor meer informatie)
Waarom zou u onnodig risico op kanker willen lopen terwijl er een natuurlijk alternatief is?

 Zie hieronder onze haarverftips als u meer wilt weten over het veilig verven van uw haar. Of kijk in onze webwinkel voor 100% natuurlijke haarverf.

Referenties:

-The safe shopper's bible / David Steinman, Macmillan 1995.

 

-Drop-dead Gorgeous / Kim Erickson, Contemporary Books 2002.

 

Tegenwoordig kleurt zo’n 61% van de Nederlandse vrouwen het haar. De meeste mensen weten wel dat haarkleuringsproducten giftige chemicaliën bevatten, maar staan niet stil bij de gevaren van het gebruik van dit soort ingrediënten op lange termijn. Hieronder vindt u meer informatie hierover; wat u beter wel en wat u beter niet kunt doen en tips voor het veilig verven van uw haar.

Wat u beter wel en niet kunt doen:

 • Gebruik een product NIET als er een waarschuwing op de verpakking staat dat het product een allergische reaktie kan veroorzaken en u eerst een 48 uurs-gevoeligheidstest moet doen alvorens het product te gebruiken. Deze waarschuwing staat op het product omdat het gevaarlijke chemicaliën bevat!
 • Gebruik GEEN producten waarop staat dat er phenylenediamine (ppd) in zit. Ppd allergie is een veelvoorkomend probleem waar steeds meer vrouwen mee te maken krijgen en de gevolgen zijn afschuwelijk.
 • Gebruik GEEN donkerbruine of zwarte haarverf. Er is bewezen dat donkere kleuren een groter risico op kanker geven (dit geldt uiteraard niet voor 100% natuurlijke haarverf in donkere kleuren, zoals die van light Mountain Color the Gray, Logona en Sante; deze zijn wel veilig!).
 • Gebruik WEL 100% natuurlijke, plantaardige haarverf in plaats van commerciële verfsoorten. Bijvoorbeeld pure Henna. (Lees toch altijd de verpakking voordat u Henna koopt, om er zeker van te zijn dat u een volledig veilig product koopt en er geen kunstmatige ingrediënten zijn toegevoegd; er worden namelijk dikwijls producten verkocht onder de noemer "Henna" en "natuurlijk", terwijl er misschien wel henna aan is toegevoegd, maar ook giftige chemicaliën!) Bij de haarkleuringsproducten van Light Mountain Natural, Logona en Sante loopt u dit risico zeker niet, deze drie merken bevatten uitsluitend veilige, plantaardige ingrediënten en geen synthetische toevoegingen.

Als u toch besluit om uw haar met onveilige producten te (laten) verven, neem dan in ieder geval de volgende tips in acht:

 • Als u toch kiest voor chemische haarverf, neem dan liever een lichtere dan een donkere kleur; van donkere kleuren is bewezen dat het risico op kanker groter is.
 • Bleek het haar dus liever dan het te verven met chemische verf als natuurlijke haarverf of henna voor u geen optie is. Alhoewel bleken of blonderen veiliger is dan donkere kleuren chemische haarverf, bevatten ook deze producten agressieve chemicaliën. Het beste zou zijn om niet het hele haar te blonderen, maar alleen zogenaamde "highlights" aan te brengen en dan niet vanaf de hoofdhuid beginnen, maar 1 of meer centimeters vanaf de haarwortels, zodat de hoofdhuid niet in aanraking komt met het bleekmiddel. Een groot voordeel hiervan ten opzicht van het hele haar blonderen is dat u minder last heeft van lelijke uitgroei en u dus niet om de zoveel weken de wortels hoeft te blonderen. Op den duur droogt blonderen het haar namelijk uit en wordt het pluizig, dus hoe minder vaak u het hoeft bij te werken, des te gezonder uw haar er uit zal blijven zien.
 • Verf uw haar niet als u zwanger bent of wilt worden. (Henna en 100% natuurlijke, plantaardige haarverf zoals die van Light Mountain Natural, Logona en Sante kunnen wel).
 • Drink veel water voor, tijdens en na het verven en slik eventueel antioxidanten: vitamine C, E en Selenium, zodat uw lichaam toxines sneller kan afvoeren.

Referenties:

-The safe shopper's bible / David Steinman, Macmillan 1995.

-Drop-dead Gorgeous / Kim Erickson, Contemporary Books 2002.

Bekijk als

31 items

Filters
 • Positie
 • Productnaam
 • Prijs
 • Geur
Positie
36
 • 18
 • 36
 • 54
per pagina