Shampoo & sls

Controleer of er op uw shampoo etiket ingrediënten staan met de volgende namen:

Sodium lauryl sulfate
Sodium laureth sulfate
Sodium acetyl sulfate
Sodium coco sulfate

of simpelweg: SLS

Deze substantie zit in de meeste shampoos, de fabrikanten voegen het toe omdat het goed schuimt en goedkoop is. Het zijn synthetische stoffen die reinigen en schuimen.
Lees verder en ontdek...

De waarheid over Sodium Lauryl Sulfate
Geniet u van een shampoo die rijkelijk schuimt? Of een bubbelbad met lekker veel schuim? Of een goedschuimende scheercrème? Het lijken onschuldige pleziertjes die we onszelf gunnen...totdat u erachter komt WAT al dat lekkere, luxe schuim creëert. Als u dat eenmaal weet, kunt u wel eens tot de conclusie komen dat al dat schuim helemaal niet zo plezierig is.

Check de etiketten van uw shampoo, vloeibare handzeep, doucheschuim, face-wash, scheerschuim en bubbelbad. Staat er op dat er Sodium Lauryl Sulfate (SLS) of Sodium Laureth Sulfate (SLES) in zit? Of een van hun neefjes: Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Myreth Sulfate, etc.? De meeste fabrikanten gebruiken deze reinigingsmiddelen omdat ze veel schuim produceren en goedkoop zijn. Maar SLS reinigt zo sterk, dat het ook gebruikt wordt om garagevloeren te reinigen en motoren te ontvetten. En wat veel erger is: er is bewezen dat het op lange termijn kankerverwekkend is. Het Amerikaanse "College of Toxiology" zegt dat SLS gedurende ongeveer vijf dagen in ons lichaam blijft, nadat we onze huid of haren ermee gewassen hebben. Uit andere onderzoeken is gebleken dat het gemakkelijk door de huid wordt opgenomen en in onze bloedbaan terechtkomt, waarna het zich kan ophopen in het hart, de lever, de longen en de hersenen. Toch wordt SLS nog steeds in de meeste schuimende reinigingsproducten toegepast - zelfs in sommige tandpasta's! Ook shampoos van natuurlijke merken bevatten soms SLS of Ammonium Lauryl Sulfate. Vaak staat er dan bij dat het van kokosnoot afkomstig is, om ons ervan te overtuigen dat het natuurlijk is en dus veilig. Niets is echter minder waar!

Grote kans dat wanneer u de etiketten van shampoos gaat checken, u SLS in alle shampoos vindt - zelfs in shampoos uit de reformwinkel met een BDIH of ander Eko keurmerk! Veelal is Sodium Laureth Sulfate het eerste of tweede ingrediënt van de ingrediëntenlijst, wat betekent dat dat het ingrediënt is waarvan er het meeste in zit. Een vrouw die de fabrikant van zo'n shampoo opbelde met de klacht dat er een stof in hun product zit die kankerverwekkend is, kreeg als antwoord: "Ja, dat weten we, maar we kunnen er niets aan doen, omdat we die stof nodig hebben om het product te laten schuimen".

Probeert u zelf ook eens de fabrikant te benaderen. Veel gehoorde antwoorden zijn:
(1) Ontkenning: "Het is volledig veilig."

(2) Vermijding: "U moet hier iemand anders voor hebben" of "we kunnen hier niets over zeggen."

(3) Ongeïnteresseerdheid: "Daar heb ik nog nooit wat van gehoord."

De meeste mensen die deze producten met schadelijke ingrediënten verkopen, hebben er echt geen idee van. Er is een lijst opgesteld door de Europese unie en de FDA, met alle stoffen die toegestaan zijn, en bijna alles staat erop. Enkele stoffen waarvan wordt vermoed dat ze mogelijk schadelijk zouden kunnen zijn, zijn aan bepaalde restricties verbonden: er mag bijvoorbeeld maar een bepaalde hoeveelheid van worden toegevoegd aan een product.
De fabrikant en ook de overheid weet echter niet hoeveel producten met dergelijke stoffen u per dag gebruikt en in welke combinatie. Bovendien worden er regelmatig stoffen van deze lijst verwijderd, omdat ze gevaarlijk voor onze gezondheid blijken te zijn, maar het product staat nog bij u in de badkamer en u doet er misschien nog jaren mee...
u heeft geen idee van het risico dat u loopt en dat hebben de verkopers van dergelijke producten ook niet. Ze richten zich volledig op de marketinghype van hun product en geloven maar al te graag de uitzonderlijke werking ervan en de positieve invloed die het op huid en haar kan hebben (reinigt zeer diep, maakt zacht, geeft volume en glans, etc).

Helaas zijn van de 7000 toegestane stoffen die veelvuldig voorkomen in verzorginsproducten slechts 5 of 6 getest op veiligheid op lange termijn en geen van deze stoffen zijn samen getest. (U gebruikt immers niet alleen shampoo, maar ook doucheschuim, crèmespoeling, scheerschuim, etc.) Momenteel zijn 125 van deze toegestane stoffen vermoedelijk kankerverwekkend, 20 veroorzaken reacties van het zenuwstelsel en 25 worden in verband gebracht met geboorteafwijkingen.

De feiten:
Lees hier
wat uit onderzoek is gebleken en waarom SLS nou zo slecht is.

Referenties:

Shampoo Savvy for Healthy Living / door L. Stephen. Coles. - for Healthy Living.

The safe shopper's bible / David Steinman, Macmillan 1995.

Bekijk als

8 items

Filters
  • Positie
  • Productnaam
  • Prijs
  • Geur
Positie
36
  • 18
  • 36
  • 54
per pagina