Babyverzorging

Gemiddeld gaat een baby van 4 weken oud 4 keer per week in bad en wordt drie keer per week zijn haar gewassen, zo blijkt uit universitair onderzoek. De tere babyhuid is zeer doorlaatbaar en gevoelig voor chemische ingrediënten.
Als u uw baby gedurende zijn eerste levensjaar in bad doet, moet u dat niet te vaak doen en alleen een beetje lauwwarm water gebruiken. Beter is het om alleen zijn kruis en billetjes met een zachte vochtige katoenen doek schoon te vegen.
Er zijn vijf soorten huidverzorgingsproducten die het meest gebruikt worden voor baby's en kleine kinderen. Hier is wat u hierover moet weten:

1) Bubbelbad
- veel bubbelbadproducten voor kleine kinderen bevatten als basisingrediënt agressieve reinigers die goedaardige bacteriën vernietigen en de zuurmantel van de babyhuid aantasten. Als u de etiketten van bubbelbadproducten uit de supermarkt of van de drogist inspecteert, zult u zien dat ze ingrediënten bevatten zoals 1,4 dioxane, SLS (sulfaten) en andere gevaarlijke stoffen die formaldehyde en nitrosaminen kunnen vormen of vrijmaken (deze zijn kankerverwekkend en sterk irriterend). Daarbij komt dat bubbelbadproducten de grootste oorzaak van blaasontstekingen en vaginale ontstekingen bij kleine kinderen zijn. Dit probleem is zo veelvoorkomend dat er in sommige landen zelfs waarschuwingsstickers op deze producten staan die de ouders adviseren hun kleine kinderen niet te vaak te baden. Als u uw baby gedurende zijn eerste levensjaar in bad doet, kunt u dat dus beter niet te vaak doen en meestal is goed afspoelen met lauwwarm water al voldoende. Nog beter is het om alleen zijn kruis en billetjes met een zachte vochtige katoenen doek schoon te vegen. Mocht u af en toe uw baby met zeep moeten wassen, gebruik dan alleen milde zeep op basis van olijf-, palm- of kokosolie zonder chemische toevoegingen of kunstmatige geurstoffen. Bijvoorbeeld Purenuffstuff babyzeep of CastilezeepAls u persé een geurtje wilt toevoegen aan het bad van uw baby, voeg dan liever een paar druppeltjes lavendelolie toe dan een geparfumeerd badproduct. Of gebruik badproducten met veilige, natuurlijke ingrediënten, bijvoorbeeld van Weleda of Purenuffstuff. Breng na het wassen met zeep of badproducten altijd wat verzachtende plantaardige olie aan om de huid weer te voeden. Zoete amandelolie is een aanrader en ook de PNS Baby massage olie is zeer geschikt.

2) Babypoeder - producten op talkbasis bevatten hele kleine deeltjes die de huid irriteren en ze kunnen parfum bevatten, wat de grootste oorzaak van allergie en irritatie is. Vermijd babypoeder dat talk bevat. Een veilig alternatief is maïzena. De enige plaatsen waar je een beetje hiervan moet poederen zijn in de huidplooien, de onderarmen, het kruis en de nek. Maïzena neemt goed vocht op, verzacht de huid en zorgt dat de huid langer droog blijft. Natuurlijk wordt poeder over het algemeen gebruikt om luieruitslag te 'behandelen', maar daar zijn betere manieren voor: de blote huid zoveel mogelijk aan de lucht laten drogen is het beste. Pure Zinc oxide (van de apotheek) kunt u ook aanbrengen op deze plekken, het helpt de huid te drogen en het verzacht. PNS en Weleda hebben zeer goede baby billenbalsems voor het behandelen van luieruitslag. Vermijd vooral het gebruik van vaseline en babyolie, deze producten worden gemaakt van afvalstoffen van de aardolie-industrie en zijn zeer schadelijk voor de huid.

3) Babydoekjes - hoewel ze natuurlijk vreselijk handig zijn, bevatten deze doekjes angstaanjagend veel onnatuurlijke ingrediënten. Daardoor verzwakken ze het immuunsysteem van de huid en kunnen chemische kankerverwekkende stoffen de huid binnendringen en in de bloedbaan terechtkomen. Dit wil je geen enkele baby aan doen!
Neem geen risico en koop geen babydoekjes; er zijn namelijk geen babydoekjes die vrij zijn van chemische conserveringsmiddelen. Maak daarom uw eigen babydoekjes: neem een plastic diepvrieszakje met sluitstrip (of een plastic doosje) en doe daar een stapeltje gewone witte tissues of witte zakdoekjes in, giet hierbij wat zuiver water en een theelepel pure graanalcohol (bijvoorbeeld wodka of graanjenever). Sluit goed af en doe eventueel wat huidverzachtende lotion (Mistry's, Weleda of Purenuffstuff) op de doekjes als u ze gebruikt. Deze doekjes desinfecteren zonder de huid en gezondheid van uw baby aan te tasten.

4) Shampoo - eigenlijk geldt voor babyshampoo hetzelfde als andere commerciële shampoos: ze bevatten veel gevaarlijke stoffen die huid, haren en gezondheid kunnen aantasten. Lees de etiketten en zoek de ingrediënten op in de lijst met te vermijden ingrediënten. Ga vervolgens op zoek naar een veilige shampoo zonder kunstmatige geurstoffen, kleurstoffen, SLS en irriterende conserveringsmiddelen (quaternium 15, imidazolidinyl urea en parabenen). Kies voor een milde shampoo met alleen natuurlijke ingrediënten (lees daadwerkelijk de ingrediëntenlijst voordat u zo'n shampoo koopt, als er voor op de verpakking staat dat het een natuurlijk product is, zegt dat niets. Een fabrikant mag dat al op de verpakking zetten als er slechts een klein beetje van een bepaalde natuurlijke stof is toegevoegd, terwijl het product verder uit synthetische stoffen bestaat!). Het haar van een baby hoeft sowieso niet vaak gewassen te worden gedurende het eerste jaar. Was het alleen als het echt nodig is. Probeer bijvoorbeeld de  Mistry's Herbal babayshampoo.

5) Babyolie en lotions- de huid inmasseren met lotion of olie kan verzachtend werken en huidirritatie opheffen. Maar de producten die u gebruikt mogen geen petrochemicaliën bevatten, aangezien deze juist irritatie opwekken. Gebruik producten op natuurlijke basis die verzachtende en vochtinbrengende ingrediënten bevatten zoals calendula, kamille of arnica. Verder geldt hetzelfde als voor shampoo: kies producten zonder kunstmatige kleur- en geurstoffen en chemische conserveringsmiddelen. (Bijvoorbeeld babyolie of -lotion van Mistry's, Weleda, Purenuffstuff). Onze favoriete babyolie is Zoete Amandelolie. Het is puur, ongeparfumeerd en zeer geschikt voor de tere babyhuid.

Eczeem en huidproblemen bij baby's

Een veelvoorkomend probleem bij baby's is eczeem. Meestal wordt dit veroorzaakt van binnenuit (door het drinken eten van koemelkproducten door de moeder tijdens de zwangerschap of door de baby zelf). Vervangen door geitenmelk helpt vaak. Ook kunnen dit soort huidklachten veroorzaakt worden door onnatuurlijke verzorgingsproducten. Vervang deze door natuurljke, ongeparfumeerde producten. Aanraders bij eczeem zijn: de huid zo min mogelijk wassen en alleen reiningen met water en eventueel een beetje Aleppozeep (aleppozeep kan ook aan het babybadje worden toegevoegd). Na het wassen de huid direct invetten met een goede, plantaardige olie (arganolie heeft een helende werking en helpt vaak goed bij eczeem). Gebruikt geen geparfumeerde producten als een baby last heeft van eczeem en let erop dat de huid goed kan ademen. Kies voor kleding van 100% natuurmateriaal zoals katoen, wol en zijde en vervang synthetische beddengoed en slaapzakjes ook door natuurmaterialen. Synthetische kleding en synthetisch beddengoed sluiten de huid af als een plastic zak waardoor er een broeierig klimaat onstaat. Dat is niet bevorderlijk voor een gezonde huid.

Referenties:

Baby Skin Care / Gary Wikholm. - Healthy Living

How safe is your children's Bubble Bath? / David Steinman. - Healthy Living

Bekijk als

10 items

Filters
  • Positie
  • Productnaam
  • Prijs
  • Geur
Positie
36
  • 18
  • 36
  • 54
per pagina