Deodorant & parfum

Deodorant

Het actieve ingrediënt van de meeste deodoranten is aluminium of een afgeleide daarvan, bijvoorbeeld aluminium-sulfate. Deze ingrediënten worden toegevoegd aan deodorants om geabsorbeerd te worden door de huid en ze doen hun werk goed. Aluminium is echter een metaal dat giftig is voor het lichaam. Er is de laatste jaren dan ook uitvoerig onderzoek gedaan naar het effect van aluminimverbindingen in deodorant en wetenschappers zijn het erover eens dat het gebruik van deodorantproducten met aluminium de kans op het krijgen van Alzheimer vergroot. Bij autopties werden hoge concentraties aluminium in de hersenen aangetroffen bij overledenen die aan deze ziekte leden.

Met name wanneer u spuitbussen gebruikt met aluminium als ingrediënt loopt u extra risico: door inademing wordt het nog gemakkelijker opgenomen en bereikt het nog sneller de hersenen. (Maar ook het aluminium uit drinkblikjes, aluminium pannen en overige cosmeticaproducten komt in ons lichaam terecht!)
Naast Alzheimer worden aluminiumverbindingen in deo's de laatste tijd ook steeds meer in verband gebracht met het ontstaan van borstkanker (momenteel nog steeds doodsoorzak nr. 1 onder Nederlandse vrouwen). Reden te meer dus om over te stappen op een veilige, naturlijke deodorant zonder aluminiumverbindingen. Er worden tegenwoordig diverse "natuurlijke" minerale deodorants en deodorantstenen of deocrystallen verkocht, maar helaas is ook het hoofdbestanddeel van deze producten Ammonium Aluminium (ook wel bekend als Aluin of Ammonium Alum).

 

Veilige, natuurlijke deo's zonder aluminium vindt u hier in onze webwinkel.

Allergisch voor parfum? gebruik dan gewoon baking soda (ook te koop in onze webwinkel bij de deodorants). Of maak zelf een deo op basis van baking soda en arrowroot. Klik hier voor het recept. Ook is er een parfumvrije deo van Lekker in een potje die vrij is van aluminium. 

Natuurlijke deo's met bijenwas
Let op dat je natuurlijke deo geen bijenwas bevat. Bijenwas (of cera flava) heeft namelijk de eigenschap de huid enigzins af te sluiten. Dat is fijn in een product tegen droge lippen, maar onder je oksels wil je je huid juist niet afsluiten. Het doel van transpireren is nou juist dat je huid afvalstoffen kan afvoeren en dat lukt niet als je een deo gebruikt die de huid afsluit.
Alle deo's die wij verkopen zijn vrij van alumium, bijenwas en alel andere stoffen die je beter niet op je huid kan smeren.

Referenties:

Exley, C. "Does antiperspirant use increase the risk of aluminium-related disease, including Alzheimer's disease?" Mol Med Today, 1998;4(3):107-109.

Flaten, T.P. "Aluminium as a risk factor in Alzheimer's disease." Brain Res Bull, 2001;55(2):187-196.

Graves, A.B., et al. "The association between aluminum-containing products and Alzheimer's disease." J Clin Epidemiol, 1990;43(1):35-44.

-Public Health Reports, Nov-Dec 1993 v108n6p798(2)

-The University of California, Berkeley Wellness Letter, April 1993 v9n7p1(2)

 

 

Parfum

 

Steeds meer producten (wasmiddel, cosmetica, haarlak, lotions, deodorant, shampoo, zeep, afwasmiddel, schoonmaakproducten, etc.) bevatten parfum samengesteld uit synthetische geurstoffen. De chemicaliën in deze parfums worden zo gecombineerd dat het voor onze hersenen "lijkt" alsof we een lekker geurtje ruiken en dus zijn wij nog steeds geneigd bij parfum te denken aan lekker geurende bloemen essences op een frisse lentedag. Niets is echter minder waar, in werkelijkheid snuiven we een cocktail van gevaarlijke carcinogenen en neurotoxische chemicaliën op! Sinds wetenschappers in 1830 uitvonden hoe ze chemicaliën die voor geur zorgen kunnen isoleren en namaken, werden de natuurlijke parfums namelijk steeds meer vervangen door synthetische. Vandaag de dag bestaan parfums en geurstoffen dan ook voor 95 procent uit gevaarlijke petrochemicaliën (chemicalien onttrokken uit petroleum).
Zo'n parfum kan bestaan uit wel 4000 aparte ingrediënten waarvan er vele toxisch en kankerverwekkend zijn. Symptomen kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijn, duizeligheid, allergische uitslag, verkleuringen van de huid, hevig hoesten, overgeven en huidirritatie.
Uit laboratoriumonderzoek bleek verder dat parfums het centraal zenuwstelsel kunnen aantasten, depressie, apathie, overactiviteit, geïrriteerdheid en andere gedragsstoornissen kunnen veroorzaken. Andere klachten na blootstelling van het centrale zenuwstelsel aan synthetische geurstoffen kunnen zijn: wazig zien, gedesoriënteerdheid, geheugenverlies, gevoelloosheid van het gezicht, pijn in de nek en ruggengraat.

 

Phtalates
In mei 2002 vond er een groot onderzoek plaats waarbij 72 populaire geparfumeerde producten en parfums werden onderzocht op de aanwezigheid van zo'n gevaarlijke stof: Phtalates [2]. Deze stof wordt gekoppeld aan hormoonstoornissen, permanente geboorteafwijkingen en aantasting van de mannelijke reproductieorganen. Hij werd gevonden in 52 van de 72 geteste producten, waaronder 9 van de 14 geteste deodoranten, 6 van de 7 haargels, 4 van de 7 haarmoussen, 14 van de 18 haarsprays, 2 van de 9 bodylotions en in alle geteste parfums.

 

Handelsgeheim
Alhoewel recentelijk verboden door de EU, wordt deze stof dus toch nog met grote regelmaat gebruikt. Met name het handelsgeheim dat geldt voor de parfumbranche, maakt controle moeilijk. Fabrikanten beroepen zich op dit handelsgeheim, zodat zij niet de exacte samenstelling van hun parfum op het etiket hoeven te vermelden om zo hun unieke geur te beschermen voor de concurrent. Ze kunnen de informatie gecodeerd weergeven, bijvoorbeeld onder de noemer "fragrance". Natuurlijke verzorginsproducten bevatten alleen natuurlijke geurstoffen afkomstig van etherische oliën, die wel veilig zijn voor onze gezondheid.

 

Muskverbindingen
Muskverbingingen zijn goedkope synthetische geurstoffen die veelvuldige gebruikt worden in plaats van kostbare natuurlijke geurstoffen zoals lavendel, tijm of vanille. De geuren van zeep, cosmetica en schoonmaakmiddelen zijn vaak afkomstig van synthetische muskverbindingen. Musk-xyleen is een nitromuskverbinding die veel voorkomt in after-shave, parfum, zeep en wasmiddel. In pas gewassen kleding zitten resten van deze stof waardoor zij terecht komt op onze huid. Onze huid neemt muskverbindingen gemakkelijk op en vervolgens waardoor ze in onze weefsels terecht komen. Ze zijn moeilijk af te breken door ons lichaam, werken vergrotend op de lever en zijn kankerverwekkend bevonden. [1]
In Europa wordt jaarlijks ongeveer 50 tot 300 ton musk-xyleen geproduceerd! In 1995 en 1998 verbood de EU drie nitromuskverbindingen. Musk-xyleen is nog steeds toegestaan. Wel werden de grenswaarden voor de hoeveelheid toegestane musk-xyleen in deodorant en huidverzorgingsproducten en aftershave aan banden gelegd. Musk-xyleen staat op de lijst van stoffen die sinds 2010 niet meer in de EU geproduceerd mogen worden (OSPAR 2000) omdat er vastgesteld is dat het een kankerverwekkende stof is. Landen buiten de EU mogen ze echter nog wel produceren. Vanwege handelsgeheim op parfum is het vaak lastig controleren wat waar precies in zit. Om er absoluut zeker van te zijn dat uw geparfumeerde producten helemaal vrij zijn van kankerverwekkende stoffen, raden wij daarom aan alleen gebruik te maken van producten die met etherische oliën van goede kwaliteit geparfumeerd zijn (of schaf voortaan alleen ongeparfumeerde producten aan.)

 

Klik hier voor de lijst met de meest voorkomende chemicalliën in parfum en geparfumerde producten en de gevolgen van deze stoffen voor onze gezondheid [2]

 

Referenties:

 

[1] Rimkus et al (1994), Nitro muks in human adipose tissue and breast milk, in: WWF, 2000.

 

[2] Health Risks from Perfume: The Most Common Chemicals Found in Thirty-One Fragrance Products by a 1991 EPA Study / Julia Kendall, 1995

 

Bekijk als

11 items

Filters
 • Positie
 • Productnaam
 • Prijs
 • Geur
Positie
 1. The Ohm Collection DEOdorant-Jasmine 120 gram
  Beoordeling:
  100%
  Speciale prijs € 25,00 Normale prijs € 27,00
36
 • 18
 • 36
 • 54
per pagina