Gezonde mooie huid

De huid is ons grootste orgaan en wordt ook wel de derde nier genoemd. Dit omdat de huid als uitscheidingsorgaan gebruikt wordt wanneer ons lichaam niet in staat is om alle afvalstoffen via de reguliere uitscheidingsorganen (darmen, nieren, lever, longen) uit te scheiden. Wanneer je last hebt van huidproblemen, kan dit er dus op wijzen dat een van je andere uitscheidingsorganen niet optimaal werken, waardoor afvalstoffen via de huid worden uitgescheiden. In dat geval kan het reiningen van deze organen het herstellend vermogen van de huid ondersteunen.

Huidproblemen en lichaamsverzorgende producten
Huidproblemen kunnen ook onstaan doordat de huid reageert op stoffen waarmee zij van buitenaf in contact komt. De meeste huidverzorgende producten die wij dagelijks gebruiken, zoals zeep en doucheschuim, bevatten synthetische ingrediënten. Deze ingrediënten reinigen zo grondig, dat niet alleen vuil, maar ook de natuurlijke, beschermende vetlaag van de huid verwijderd wordt. Dit heeft als gevolg dat deze droog en trekkerig aan gaat voelen. Om van dit droge, trekkerige gevoel af te komen gebruiken we crèmes en bodylotion die ook weer vol zitten met synthetische stoffen en de huid op den duur uitdrogen. Hierdoor raken we in een vicieuze cirkel en ontstaat paraffineverslaving.

Allergieën
Daarnaast reageren steeds meer mensen allergisch op allerlei stoffen. Veelvoorkomende allergenen zijn: parabenen, parfum en cocamidopropyl betaine. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse goede natuurlijke producten op de markt die speciaal zijn samengesteld voor de gevoelige en allergische huid. Zoals bijvoorbeeld Logona Pur en Lavera Neutral; deze producten zijn ongeparfumeerd en hypoallergeen.

Wasmiddel
Ook wasmiddelen bevatten diverse synthetische ingrediënten zoals geur- en kleurstoffen, chloorbleek en optische witmakers. Een deel van deze onnatuurlijke stoffen blijft na het wassen achter in onze kleding (ga maar na: het geurtje blijft na het wassen in de kleding zitten, dat betekent dat de chemicaliën van de kunstmatige geurstoffen er ook in blijven zitten). Wanneer wij deze kleding dragen, schuurt de stof over ons lichaam en kunnen deze chemicaliën bij sommige mensen voor irritatie en jeuk zorgen. Gelukkig zijn er diverse natuurlijke wasmiddelen zonder synthetische ingrediënten verkrijgbaar, bijvoorbeeld Sonett, Attitude, Ecover, etc.

Wat kunnen wij doen om de huid gaaf en gezond te houden?
Was de huid niet te vaak en niet te heet. Vaak is alleen water genoeg om de huid mee te reinigen. Gebruik voor bepaalde plekken, zoals de oksels, een milde zeep op basis van olijf- of kokosolie zonder chemische toevoegingen of kunstmatige geurstoffen. De huid heeft een natuurlijk beschermingslaagje en hoe vaker je dit eraf wast, des te lager de weerstand van je huid wordt.
Gebruik plantaardige olie (bijvoorbeeld zoete amandel- of tarwekiemolie, maar ook olijfolie is een goede, goedkope optie) op de nog vochtige huid na het baden of douchen. Als je wilt kan je aan dit soort basisolie een paar druppels etherische olie toevoegen om er een lekker geurtje aan te geven. Bijvoorbeeld etherische lavendel-, ylang ylang- of rozenolie.
Vermijd lichaamsverzorgende producten en kledingstukken die de huid afsluiten en zorg ervoor dat je huid kan blijven ademen. Aardolieproducten (paraffine, petrolatum, vaseline, etc) en producten die minerale oliën bevatten sluiten de huid af alsof je een plastic zak over je huid draagt. Dit geldt voor lichaamsverzorgende producten die deze ingrediënten bevatten, maar ook voor synthetische kledingstukken (synthetische stoffen worden van aardoliemateriaal gemaakt). Kies voor natuurlijke materialen zoals katoen, zijde, rayon, wol en linnen, of voor kleding die minimaal voor 50% uit natuurlijke materialen bestaat.
• Neem je levensstijl onder de loep en zorg voor een goede, gezonde basis door gezond te eten, elke dag te bewegen, voldoende te slapen en te ontspannen en te zorgen dat je elke dag even naar buiten gaat voor frisse lucht.  
Zon verstandig. de zon is in principe onmisbaar voor een goede gezondheid  (onze huid maakt Vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Vitamine D is onmisbaar voor een goede Calciumopname) en toch is het raadzaam te huid te beschermen tegen een overdaad aan UVstraling. Zon dus met gezond verstand en gebruik indien nodig een natuurlijke (nano-vrije) zonnebrandcrème of draag beschermende kleding (katoen, linnen). Pas met name op als je en lichte huid hebt of als je last hebt van pigmentvlekken.

• Tenslotte kan je de huid van je lichaam mooi en gezond houden door haar regelmatig te borstelen met een natuurharen borstel. Zo verwijder je dode huidcellen en stimuleer je bovendien de onderliggende organen. Lees meer over de voordelen van Huidborstelen  

Bekijk als

3 items

Filters
  • Positie
  • Productnaam
  • Prijs
  • Geur
Positie
36
  • 18
  • 36
  • 54
per pagina