Mondverzorging

De waarheid over Fluoride
In Amerika kwamen in de dertiger jaren fluorverbindingen als afvalstoffen vrij bij de staal- en aluminiumindustrie. Deze afvalstoffen veroorzaakten massale vissterfte, degeneratie van gewrichten bij koeien en bij mensen hoofdpijn, buikpijn, huidklachten, pijn aan de ogen en algemene malaise. Daarnaast bleek dat kinderen die water dronken uit bronnen met een hoger fluoridegehalte lelijke, bruinverkleurde tanden kregen. Men had bovendien de indruk dat deze tanden harder waren. Vervolgens nam men de beslissing fluor als middel tegen gaatjes te gaan gebruiken. In veel gevallen gebeurde dit door toevoeging van fluoride aan het drinkwater. Al snel constateerden wetenschappers echter dat er ernstige bijverschijnselen gevonden konden worden bij de mensen die fluoride gebruikten. Door toenemende protesten kwam er geen algemene fluoridering in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Het gevaar van Fluor is dat het een giftig carcinogeen blijkt te zijn, bovendien zijn fluorzouten stapelgiften. Ze hopen zich op in het lichaam.[1]

Korte-termijn-klachten:
Zweertjes in de mond, buikpijn, opgeblazen buik, slappe ontlasting, dorst, huiduitslag, hoofdpijn, duizeligheid, concentratiestoornissen, depressie. Berucht zijn de gillende baby's ten gevolge van buikklachten door fluoridegebruik.[2]

Lange-termijn-klachten:
Gewrichtsklachten, gevlekt glazuur, verlammingsverschijnselen (de uittredeopening van de zenuw wordt nauwer t.g.v. fluoride), vergroeiingen van botten. [3] In gebieden met een hoger fluoridegehalte zien we dat er meer mongoloïde kinderen geboren worden. Verder zien we in deze gebieden een verhoogde kans op hartkwalen en kanker.

Fluoriden zijn een van de sterkste enzymremmers die op het ogenblik bekend zijn. Enzymen zijn levensnoodzakelijke stoffen die sturend optreden in bijna alle processen die in het lichaam plaatsvinden. Fluoride kan ook effect hebben op het DNA hetgeen erfelijke afwijkingen en kanker kan veroorzaken. Fluoride heeft effect op bacteriën en schimmels waardoor in de darmflora de schimmels de overhand kunnen krijgen waardoor er ernstige darmproblemen kunnen ontstaan. Fluoride heeft effect op de prikkeloverdracht van zenuwcellen en de hersenen. Mensen worden minder opstandig, rustig en tam. Daardoor zullen deze mensen makkelijker te beïnvloeden zijn. Een laatste effect van fluoride is het feit dat mensen die fluoride gebruiken sneller oud worden (waarschijnlijk door het uitschakelen van enzymen). Fluoride wordt niet voor niets de Aging Factor genoemd.

Cariës is geen teken van fluoridegebrek; het is een signaal, dat wijst op een mogelijke stofwisselingsstoring, slechte voeding en/of onvoldoende mondhygiëne. Ter voorkoming van cariës kunnen we om te beginnen het eten van witmeelprodukten en geraffineerde suikers verminderen of zelfs stoppen. Dit zijn de belangrijkste voedingsbodems voor de bacteriën die cariës veroorzaken. Daarnaast is het op de juiste manier poetsen van de tanden een factor die de kans op cariës aanmerkelijk verlaagt. Het is ook bij het poetsen niet noodzakelijk om fluoridehoudende tandpasta's te gebruiken. De methode van poetsen is van veel groter belang.

Er zijn verschillende goede, fluoridevrije tandpasta's verkrijgbaar, bijvoorbeeld van Periobrite, Biodent en Weleda.

 

Referenties:

[1] Fluoride Linked to Bone Cancer in Fed Study - Medical Tribune December 28, 1989

[2] New Fluoride Warning for Infants - Mothering Magazine, November 2006

[3] Carter DR, Beaupre GS. (1990). Effects of fluoride treatment on bone strength. Journal of Bone and Mineral Research 5(Suppl 1):S177-S184.

 

Bekijk als

2 items

Filters
 • Positie
 • Productnaam
 • Prijs
 • Geur
Positie
 1. Biodent
  Beoordeling:
  80%
  € 8,99
36
 • 18
 • 36
 • 54
per pagina