Eén- tot Vijfdaagse Leverkuur

De vijfdaagse leverreinging is een intensieve en effectieve kuur. Naast het gebruik van leverversterkende en reinigende kruiden, volg je tijdens deze kuur tevens een speciaal voedingsprogramma bestaande uit 2 dagen rauwe voeding en 3 dagen sapvasten ertussenin. Hierdoor versterk en ontgift je niet alleen je lever en galblaas, maar spoel je tegelijkertijd je hele lichaam schoon. Voor het volgen van deze kuur is het raadzaam ervoor te zorgen dat de darmen optimaal werken door eerst de darmenontgiftingskuur te volgen. Hierdoor kunnen losgekomen afvalstoffen direct uit het lichaam worden verwijderd en wordt voorkomen dat er ontgiftingsverschijnselen ontstaan. Als je geen tijd hebt om de hele darmenkuur eerst te doen, maar meteen wilt beginnen met de Leverreinigingskuur, raden wij je aan naast deze Vijfdaagse Leverkuur een potje Darmformule 1 te bestellen; Darmformule 1 kan je gebruiken om je stoelgang te stimuleren zodat afvalstoffen direct kunnen worden uitgescheiden.

N.B.: volg dag 1 van deze handleiding voor de Eéndaagse Leverkuur. Herhaal de Eéndaagse Leverkuur naar behoefte 1 x per week of 1 x per maand tot de tinctuur en de kruidenthee op zijn.

HOE JE DE VIJFDAAGSE ONTGIFTINGSKUUR DOET

Deze vijfdaagse leverreiniging is ontworpen om doordeweeks te doen, op je werk of tijdens je normale wekelijkse routine.
Veel mensen zullen geen zin hebben om in het weekend een reinigingskuur te doen en je zult zien dat als je het wel doet, net je vrienden of familie bellen en voor je het weet heb je het verpest. Het weekend, plezier maken, vrienden, feestjes en eten horen bij elkaar. Doordeweeks ben je zo druk met je werk dat je het nauwelijks in de gaten zult hebben dat je de kuur gedaan hebt, DE TIJD ZAL VOORBIJ VLIEGEN. Je zou zelfs een voorbeeld kunnen zijn voor sommige van je collega´s die een stuk aardiger zouden zijn met een schone lever!

Stap 1: Drink 2 glazen (500 ml) zuiver water*
Stap 2: Maak en drink de verse Levershake en daarna 1 kop Lever- & Galblaasthee met daarin 2 pipetten Lever & Galblaasformule.
Stap 3: Drink 1 uur hierna je Superfood-Ontbijtdrank (optioneel, als je geen Superfood hebt, kan je deze stap vervangen door meer versgeperst groente- en/of fruitsap te drinken).
Stap 4: Volg het voedings- en sapprogramma zoals het hieronder beschreven staat.
Stap 5: Onthoud dat je later op de dag nog tweemaal een kop Lever- & Galblaasthee met daarin 2 pipetten Lever & Galblaasformule moet nemen.

HET VIJFDAAGSE VOEDINGS- EN SAPPROGRAMMA
Het drinken van vers geperst vruchte- of groentesap is de beste manier om je vitaminen, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. En deze verse, rauwe sappen zijn ook heel belangrijk voor het reinigen en ontgiften van je hele lichaam.

DAG 1 & 5
Ontbijt:
als je voor de lunch honger hebt, mag je fruit, verdund vruchtesap (half zuiver water*/half vruchtesap) en fruitshakes nemen. Stop 1 uur voor de lunch met het nemen van fruit en vruchtesap. Het is het beste om tijdens deze kuur fruit en groenten gescheiden te houden.

Lunch: als lunch kun je vers rauw groentesap, rauwkost (apart of in een salade), kiemen (taugé, alfalfa), potassiumbouillon en kruidenthee nemen. Je mag je saladedressings maken van olijfolie, avocado, rauwe (ongepasteuriseerde) appelciderazijn, citroensap, knoflook, uien en kruiden (vers of gedroogd).
Middagsnacks: rauwkost, verdund groentesap, kiemen, potassiumbouillon en kruidenthee. Stop alle groenten en alle groentesappen om 18.00 uur.
Diner: verdunde vruchtesappen, fruit, fruitshakes, fruitsalade en kruidenthee.

DAG 2, 3 & 4
Nu beginnen de drie vastendagen. Drink minimaal 4 liter vocht per dag. En als je honger hebt: DRINK MEER!!!!

´s Ochtends: begin met zuiver water*, de lever- en galblaasshake en de Lever- & Galblaasthee. Neem vervolgens je Superfood-ontbijtdrank.
De rest van de ochtend: drink tot 12.00 uur verdund vruchtesap, kruidenthee en water.
´s Middags: neem tot 18.00 uur verdund groentesap, potassiumbouillon, kruidenthee en water.
´s Avonds: neem 's avonds verdund vruchtesap, kruidenthee en zuiver water*.

DAG 5
Dag 5 is de dag waarop je het vasten verbreekt. Volg hetzelfde voedselprogramma als dag 1. Het verbreken van het vasten is een zeer belangrijk onderdeel van deze kuur. Kauw je voedsel langzaam en vermeng elke hap met voldoende speeksel. Eet tot je genoeg hebt, niet tot je helemaal vol zit. Je kunt altijd later nog meer eten als je nog honger hebt. Kauw alles tot een vloeibare substantie.

DE LEVERREINIGING EN WAT HET DOET

De voornaamste oorzaak van lever- en galblaasziektes is een lever die overladen is met gifstoffen en toxinen afkomstig uit onze voeding, water en lucht en ook van medicijngebruik, alcohol drinken en het eten van teveel dierlijk voedsel. Al deze dingen zorgen ervoor dat de lever en galblaas overladen worden, er blokkades ontstaan en uiteindelijk verstopt raken waardoor je ziek wordt. Dit is de oorzaak van bijna alle lever- en galblaas-aandoeningen en het is tevens de oorzaak van vele kwalen, die in eerste instantie niets hiermee te maken lijken te hebben, zoals bijvoorbeeld kanker en dit zijn de dingen waar je mee moet STOPPEN.

De lever- en galblaasshake en de Lever & Galblaas Formule stimuleren de lever om meer gal te produceren en zorgen ervoor dat deze gal door de galblaas en de galbuisjes wordt gestuurd. Hierdoor worden verstopping en blokkades in de lever en galblaas opgeheven en worden zelfs galstenen opgelost en verwijderd. Dit is waar je mee moet STARTEN om je lever te reinigen en te ontgiften. Dit is wat je lever en galblaas zal helen en genezen.

HOE JE DE LEVERSHAKE MAAKT
Mix in een blender (voor 1 persoon):

 • In de zomer/lente: 250 ml citrussap (sinaasappel, grapefruit of mandarijn). In de herfst/winter: 250 ml vers appelsap (het mag eventueel uit pak zijn, maar het moet wel biologisch zijn). Dat geldt ook voor het citrusfruit en de overige ingrediënten: ze moeten biologisch zijn.
 • Het sap van 1 citroen en 1 limoen
 • 250 ml zuiver water*
 • 1-5 teentjes knoflook (begin met 1 en bouw op tot 5)
 • 1 theelepel (5ml) Lever & Galblaas Formule
 • 1 eetlepel biologische koudgeperste extra vierge olijfolie 
 • 1 stukje verse gember (ongeveer 2 cm).

Drink deze shake binnen een paar minuten op.
Drink 15 minuten hierna 1 grote kop (ca 300 ml) Lever- & Galblaasthee met daarin 2 pipetten (ca 4 ml) Lever & Galblaasformule.

HOE JE DE LEVER & GALBLAASTHEE MAAKT
Los 2-3 volle eetlepels (=ca. 22 gram) Lever- & Galblaasthee op in 1 liter water, laat 4 tot 8 uur (of 1 hele nacht) weken. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken met een deksel op de pan. Zet het vuur af en zeef de kruiden eruit. Je hebt nu ca 850-900 ml thee, wat neerkomt op ca 3 grote koppen van 300 ml. Neem 1 kop 's ochtends volgens het schema, 1 kop tussen lunch en diner en 1 kop 's avonds. Doe in elke kop 2 pipetten (= ca. 4 ml) Lever & Galblaasformule (dus je neemt in totaal dagelijks 12 ml lever & Galblaasformule en ca 900 ml Lever & Galblaasthee. Maak de thee elke dag op en zet elke avond 2-3 eetlepels (=22 gram) in 1 liter water te weken voor de volgende dag.

HOE JE DE POTASSIUMBOUILLON MAAKT
Vul een grote soeppan met:

 • 25% aardappelschillen (van biologische aardappels die je goed gewassen hebt)
 • 25% wortelschillen en hele gehakte rauwe bieten
 • 25 % gehakte uien en knoflook
 • 25% selderij en groene groenten
 • 1 of 2 rode pepers, of als je die niet hebt wat Cayennepeper

Voeg genoeg zuiver water toe zodat de groenten net onder water staan en laat alles 1 tot 4 uur op een laag vuurtje sudderen. Zeef en gooi de groenten weg; drink alleen de bouillon. Maak genoeg voor twee of drie dagen. Wat je niet direct gebruikt, kan je in de koelkast bewaren en even aan de kook brengen voor je het opdrinkt. Gebruik alleen biologische groenten! We willen geen giftige stoffen, zoals pesticiden en bestrijdingsmiddelen aan ons lichaam toevoegen terwijl we met een ontgiftingsprogramma bezig zijn. Deze bouillon zal je lichaam schoonspoelen en opbouwen. Drink er zoveel van als je wilt.

AANVULLENDE DINGEN DIE JE EVENTUEEL DAGELIJKS ERBIJ KAN DOEN
Huidborstelen
bevordert de circulatie en helpt gifstoffen sneller af te voeren. Klik hier voor meer informatie.

Hydrotherapie afwisselend warme en koude douches, bijvoorbeeld 1 minuut warm (zo warm mogelijk) en 10-30 seconden koud (dus de warme kraan helemaal dichtdraaien, behalve mensen met hartklachten; zij kunnen beter lauw water in plaats van koud gebruiken). Wissel 7 keer af tussen koud en warm. Begin met warm en eindig met koud water als u dit 's ochtends doet; dit geeft energie. 's Avonds kunt u eindigen met warm water om uw lichaam te ontspannen. Ook kunt u naar de sauna gaan en daar een paar keer enkele minuten zweten afwisselen met koude douches.
Beweging 30-60 minuten cardio-vasculaire training (lopen, fietsen, joggen etc) bij voorkeur in de buitenlucht. Beweging zorgt voor een goede bloedcirculatie en helpt afvalstoffen af te voeren. Ook yoga en meditatie zijn goede dingen om erbij te doen.

*Gebruik tijdens deze kuur bij voorkeur allen zuiver water. Bijvoorbeeld water dat gezuiverd is door distillatie of omgekeerse osmose. (Zie voor meer informatie over waterzuivering het gedeelte over zuiver water)
Als u geen distilleerapparaat of omgekeerd osmose filtersysteem tot uw beschikking heeft, is de goedkoopste manier om uw water te zuiveren de Brita-kan. Deze kan kost een paar tientjes en werkt met koolstoffilters die één keer per maand vervangen dienen te worden. De filters kosten een paar euro per stuk. De Brita-kan en filters zijn o.a. te koop bij de Tuinen en reform- en natuurvoedingswinkels.

Disclaimer
Hoewel wij bij het samenstellen van de informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid betrachten, kunnen wij voor direct of indirect geleden schade die het gevolg zou kunnen zijn van het toepassen van de informatie en/of het wel of niet aanbieden van bepaalde informatie, geen aansprakelijkheid aanvaarden. De informatie op deze site kan op geen enkele wijze worden beschouwd als medisch advies. Daarvoor verwijzen wij u naar een arts. Raadpleeg bij aanhoudende en/of ernstige klachten altijd uw huisarts. Lees voor gebruik altijd de informatie op het etiket en/of de bijgeleverde handleiding.